Sorgen över snön som smälter
Idag, söndag den 19 januari, är den internationella snödagen – World Snow Day. Snön är verkligen något att fira. I våra breddgrader är snön, eller framförallt har varit, en självklar del av livet. Det handlar om ljuset som förändras när snön faller, att känna en snöflinga mot tungspetsen eller att göra en snöängel i pudersnön. Och så är det förstås glädjen av att få åka skidor, utför eller längd, vad som. Att få glida på ett par skidor är vi många som njuter av varje år.
Häromdagen sken solen över snövidderna i Nackareservatet och det var mängder av människor, stora som små, i skidspåren. Liv och rörelse. Nu, en vecka senare, är allt borta. Och det råder en dassig, trist, grå känsla. Snön smälter.
Så är det i hela landet. I Kiruna var det exempelvis fem grader varmt i veckan. Prognosen för World Snow Day är plusgrader upp till Polcirkeln. Det är bara i Jokkmokk och Kiruna som temperaturen kryper ned under noll (-1° respektive -4°). I Luleå var det på fredagen varmare än i Madrid.
Och värmen kom fort och plötsligt. Stora delar av landet drabbades av detta snabba väderomslag, med kraftig ishalka som följd och med konsekvenser för till exempel hemtjänsten.
World Snow Day arrangeras av internationella skid- och snowboardförbundet (FIS) som varje år tar emot 5–7 miljoner euro i sponsorpengar från biltillverkaren Audi. Men sponsringen har ett pris, företaget bedriver inte välgörenhet. I utbyte mot pengarna kräver de reklamplats, vilket leder till att de säljer fler fossildrivna bilar. Beräkningarna i vår rapport Dirty Snow visar att priset som vi alla betalar för Audis sponsring av FIS är att bolagets utsläpp av koldioxid ökar med mellan 103 000 och 144 000 ton. Utsläpp som smälter mer snö.
Antalet vinterdagar har minskat överallt i Sverige utom i delar av Norrlands inland. I Göteborg, Malmö, Helsingborg och Lund är det numera vanligen ingen vinter alls. Bara en lång och utdragen höst som övergår i vår. I Stockholm har vintern minskat med en hel månad i jämförelse mellan de två perioderna 1991-2020 och 1961-1990. Detta framgår av en färsk sammanställning i Dagens Nyheter, Håller den svenska vintern på att försvinna?
Under vintern har jag börjat läsa Sverker Sörlins bok Snö, en viktig poäng han gör är att vi tagit snön för given. Men att nu, i takt med att den smälter, blir vi varse den. Vi blir medvetna om vår relation till snön, om vår kärlek till snön. Kanske är det en förklaring till att julkalendern i år handlade om snön, Snödrömmar. Vi är många som drömmer om en värld där snön fortfarande finns kvar.
Häromdagen sa min elvaåriga son, “tänk vad roligt mamma att det fortfarande kommer snö på vintern!”. Jag borde kanske ha blivit glad, men istället la sig en klump i magen. Han är redan smärtsamt medveten om att snön är på väg att försvinna. Sverker Sörlin undrar varför vi inte sörjer att snön smälter. Men jag tror att vi är många som gör det – i det tysta. Det vi behöver göra är att kanalisera den till handling.
Ett sätt är att uppmana vintersporten att agera, och säga nej till att göra fossil reklam som smälter snön ännu snabbare. Alla som är engagerade i vintersporter har ett gemensamt ansvar att skydda snön.
Skriv gärna under vårt upprop som kräver att FIS, Vasaloppet och andra vintersportorganisationer ska sluta göra reklam för företag som driver på klimatkrisen.
Skriv under uppropet här för att rädda snön!
Anna Jonsson, New Weather Sverige